Siroz hastalığı ve Mustafa Kemal

Mustafa Kemal sirozla alakalı Fransızca kitaplar getirtti. Hastalığının ne olduğunu Öğreniyordu. Hangi aşamada olduğunu bizzat tespit ediyordu. 

Öleceğinı' biliyordu... 

Devlet işlerinin aksamaması için, kendisinden sonrasına hazırlık yapılması için, yaklaşık Ölüm tarihini kestirmeye çalışıyordu. O sırada İsviçre’de bulunan manevi kızı Afet İnan’a mektup yazdı. Satırlarında her zamanki gibi gerçekçiydi, kaçınılmaz gidişatı gayet net ifade ediyordu. ”Vaziyetim şudur, yanlış görüş ve hükümler sebebiyle hastalığım durmamış, ilerlemiştir” diyordu. 

O tarihte karaciğer biyopsisi yapılamıyordu. 

Ölüm sonrası otopsi de yoktu. 

Dolayısıyla, Mustafa Kemal’in siroza yakalanma sebebinin, alkol, sıtma veya Virütik hepatit gibi nedenlerden hangisine bağlı olduğunu söyleyebilmek mümkün değildi. 

Bu soru işareti, tıp dünyasının en çok tartışılan konularından biri oldu... Parazitoloji ve mikrobiyoloji uzmanları arasında,Mustafa Kemal’in’ ’şistozoma” türü parazitler yüzünden siroza yakalandığı görüşü ağır basıyor. 

Bu paraziti büyük olasılıkla İskenderiye'de veya Trablusgarp’ta kapmış olabileceği düşünülüyor. Çünkü söz konusu parazitler o tarihlerde o ilkel coğrafyada çok yaygın görülüyordu.  

Hatta, İstiklal Marşı’nuzın şairi, hayatı boyunca asla alkol kullanmayan Mehmet Akif Ersoy da Kahire’de siroza yakalanmıştı, Mustafa Kemal’den iki yıl Önce sirozdan vefat etmişti. 

Mustafa Kemal'e içki yüzünden siroz oldu diyen, bunu söylemekten pek hoşlanan karşıdevrimciler, Mehmet Akif Ersoy’un da aym hastalıktan rahmetli olduğundan hiç bahsetmezler. 

1930'lu yıllarda Türkiye’de sirozun ne kadar yaygın olduğundan, Kuzey Afrika’da ne kadar yaygın olduğundan bahsetmezler. 2018 itibariyle günümüzde bile iki yaşındaki üç yaşındaki çocukların siroza yakalanabildiğinden hiç bahsetmezler.

Kaynak:

"MUSTAFA KEMAL"-Yılmaz Özdil




Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏