Harf Devrimi

Cumhuriyet beş yaşına geldi. Alfabeyi değiştirdi.

Arap alfabesine dinsel anlamlar yükleniyordu. Arapça yazılmış tüm kitaplara ”kutsal kitap” gözüyle bakılıyordu. Arap alfabesiyle basılmış sıradan evraklar bile Islamiyetle alakalı zannediliyordu.

Halk okuryazar değildi.

En basit dilekçesini, mektubunu bile yazmaktan acizdi,

Arapça yazmayı bilenler ”din adamı” olarak algılamyordu, iki satır mektup yazabilen ”ulema” muamelesi görüyordu. Bu kara cehaleti fırsata dönüştürüp ahaliyi istedikleri gibi yönlendiriyorlardı.

Mustafa Kemal aslında taa 1905'te Şam’dayken alfabeye kafa yormaya başlamıştı. Daha Kurtuluş Savaşı devam ederken, Halide Edip Adıvar’a alfabeyi değiştirmek gerektiğini söylemişti.

Türk alfabesine ”kolay okuma yazma anahtarı" diyordu. "Yüzyıllardır kafamızı demir çerçeve içinde tutan, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmalıyız” diyordu.

“Ya üç ayda yaparız ya hiç yapamayız" diyordu.

Tüm yurtta seferberlik başlatıldı.

Parklara, meydanlara karatahtalar konuldu.

Kafaları henüz Arap harfleriyle karışmadığı için Özellikle çocuklar tarafından Öylesine kolay öğrenildi ki, okula gitmeyen anne-babalarına çocukları öğretti.

Mustafa Kemal bu durumu şöyle izah ediyordu:

“Bilen bilmeyene öğretiyorsa, millete malolmuş demektir."

Nüfusumuz 13 milyondu. Bir yıl gibi çok kısa sürede...
İki milyon kişi gibi inanılmaz sayıda insan okuma yazma Öğrendi.

Türk alfabesi, sadece Türk vatandaşlarının okuryazar olmasını sağlamamıştı... Aynı zamanda, Latin harfleri kullanan yabancıların da yabancılık çekmeden Türkçe öğrenmelerini sağlamıştı.

Harf Devrimi’nin bu evrensel yönü pek ele alınmaz... Osmanlıca bilen insan sayısı tüm dünyada bir elin parmaklarını bile geçmezken, Öğrenme kolaylığı sayesinde Türkçe okuryazar olan yabancı sayısında adeta patlama yaşandı.

Kaynak
"MUSTAFA KEMAL" Yılmaz Özdil


Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏