Mustafa Kemal'in doğduğu yıl..!

MUSTAFA KEMAL’in dünyaya geldiği yıl, Osmanlı İmparatorluğu resmi olarak iflas etti. Padişah Abdülhamid’ di. Düyun-u Umumiye kuruldu. “Genel borçlar” anlamına geliyordu. Devletin borçlarına karşılık, alacaklılar tarafından devletin gelirlerine el konuldu. 

Yedi kişilik yönetim kurulu vardı. Ingiliz, Alman, Fransız, Avusturyalı, İtalyan’dı. Sadece borçların ödenmesini takip etmek için kurulmamıştı, devletin geIir kaynaklarını bizzat yönetmek için, devletin gelirlerini bizzat tahsil etmek için kurulmuştu. 

“Haciz” kuruluşuydu. _ 

Devletten büyük hale gelmişti, öyle ki, devletin maliye bakanlığında beş bin memur çalışırken, Düyun-u Umumiye emrinde dokuz bin memur çalışıyordu. “Ecnebi maaşı” dolgundu; Eğitimli gençlerimiz kendi devletine faydalı olmaktansa, Düyun-u Umumiye’de işe girmek için yarışıyordu. Prim sistemi vardı. Kendi milIetinin gırtlağına sarılan memurumuz, takdir ediliyordu. Kendi milletinin gırtlağını en çok kim sıkıyorsa, 0 ödülIendiriliyordu. Bölge müdürlüğü sayısı 26’ydı. Şehirlerde ve ilçelerde 720 tahsilat şubesi vardı. 

Devlet gibi vergi salıyorlardı, vergi oranlarını belirliyorlardı. Gelirlere e| koyup sadece dış borcu ödemiyorlardı, devletin bütçe defterini tutuyorlardI, iç borç ödemelerini de yapıyorlardı. 

Osmanlı Imparatorluğu, banker adı altındaki uluslararası tefecilerin oyuncağı olmuştu. Devletin hazinesini inek gibi sağmakla kalmadılar, uyuşturucu bağımlısı yapar gibi kredi bağımlısı yaptılar, yeni borçlar vererek, yeni imtiyazlar aldılar, Osmanlı topraklarında kendilerine demiryolları, limanlar, bankalar, sigorta şirketleri, posta şirketleri, telefon şirketleri, tramvay şirketleri, elektrik santralları kurdular, yeraltı zenginliklerimizi babalarının madeni gibi işlettiler. Borçların katbekat üzerinde gelir elde etmeye başladılar. 

Kendi ülkemizde elalemin kölesi olmuştuk. 

Kapitalizmin karakolu olarak gelmişlerdi... 

Emperyalizmin kuklası haline getirmişlerdi. 

Ta ki Mustafa Kemal’e kadar! 

Mustafa Kemal, doğduğu yıl kurulan Düyun-u Umumiye’yi Lozan Antlaşması’yla Iağvetti. 

Osmanlı’nın borçlarını Atatürk Türkiye’si ödedi. 



Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏