SODOM VE GOMORA

Nuh hikâyesinin eşdeğeri olan Sodom ve Gomora’nın yıkımı öyküsünde, İbrahim’in yeğeni Lut, şehirdeki tek adil insan olduğu için seçilmiş ve ailesiyle birlikte canı bağışlanmıştı. Şehir kükürde boğulmadan önce Lut’un kaçıp kurtulabilmesi için iki erkek melek onu uyarmak üzere Sodom'a gönderildi. Lut misafirperverce melekleri evine buyur etti ve bunun üzerine Sodom’un tüm erkekleri Lut’un evinin çevresinde toplanarak ondan melekleri kendilerine teslim etmesini istediler, böylece melekleri sodomize edebileceklerdi (başka ne olabilirdi): “Bu gece sana gelen o adamlar nerede? Onları dışarıya, bize getir ki tanıyabilelim” (Yaradılış 19: 5). Evet, “tanımak” sözcüğü Resmi Versiyon’daki klasik bir örtmecedir ve bu metinde oldukça komiktir. Lut’un bu isteği geri çevirerek gösterdiği yiğitlik, Tanrının Sodom’da sadece tek bir iyi insan yaratırken başka bir şeyle meşgul olduğu fikrini uyandırır. Ancak Lut’un saçtığı ışık, kalabalığı reddederken kullandığı ifadelerle kararır: “Yalvarırım kardeşlerim bu kadar günahkar olmayın. Bakın, erkek eli değmemiş iki kızım var; yalvarırım bana izin verin ki size kızlarımı getireyim ve gözlerinize iyi gelen her şeyi onlara yapın: ama bu adamlara hiçbir şey yapmayın: çünkü onlar benim çatımın altına geldiler” (Yaradılış 19: 7-8).

Bu garip hikâye ne anlama geliyorsa gelsin, bu son derece dindar medeniyette kadınlara gösterilen saygı konusunda bize kesinlikle bir şeyler anlatır. Şans eseri, Lut’un kızlarının bekaretini feda etmesine gerek kalmaz çünkü melekler mucizevi bir şekilde yağmacıları kör ederek püskürtmeyi başarırlar. Ardından Lut’a hayvanlarını ve ailesini de yanına alarak şehri hemen terk etmesini söylerler çünkü şehir yok edilmek üzeredir. Lut’un talihsiz karısı hariç tüm ev halkı kaçmayı başarır. Tanrı bu kadını şehirdeki patlamaları omzundan geriye bakarak izlemek suçunu işlediği için (insan bunun nispeten küçük bir suç olduğunu düşünse de) bir tuz sütununa dönüştürür.

Lut’un iki kızı hikayede kısa bir şekilde tekrar görünür. Annelerinin tuzdan bir sütuna dönüştürülmesinin ardından, babalarıyla bir dağın yükseklerinde bir mağarada yaşarlar. Uzun süredir erkek özlemi çektiklerinden babalarını sarhoş edip, onunla ilişkiye girmeye karar verirler. Lut büyük kızının ne yatağa girdiğini ne de çıktığını fark edemeyecek kadar sarhoştur ancak kızını hamile bırakamayacak kadar sarhoş değildir. Ertesi gece, iki kız bu sefer sıranın küçükte olduğunda hemfikir olurlar. Lut yine kızını fark edemeyecek kadar sarhoştur ve onu da hamile bırakır (Yaradılış 19:31-6). Eğer bu bozuk aile Sodom’dan çıkabilecek en ahlaklı aileyse, insan Tanrıya ve kükürtle cezalandırmasına bir miktar sempati beslemeye başlayabilir.

(Kaynak:Tanrı Yanılgısı. Bölüm:Yaradılış) 

Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏