Kudüs’ün düşüşüyle ilgili efsaneler

Arap bir tarihçi “Kudüs tarihinden efsanelerı çıkarın geriye bir şey kalmaz" demiş. 

Gerçekten de Kudus'ün kaybıyla ilgili efsaneler günümüzde bile ağızdan ağıza dolaşıyor. 

“Mehmet Akif Viyana'da kiliseden çan sesleri duymuş”

İddiaya gore unlu şair Mehmet Akif Viyana'da kiliselerden çan sesleri duymuş. Halkın sevinçle düşmanları İngiltere'nin Kudus'ün Osmanlılardan alışını kutladıklarını öğrenmişti. Mithat Cemal Kuntay'ın anılarında yer alan Akif'in milliyetçiliği konusunda bir diyalogdan yola çıkarak örnek verme amacını taşıyan bu iddia tetkike muhtaç. Öncelikle Mehmet Akif Birinci Dünya Savaşı'nda Almanya'ya ve Teşkilat-ı Mahsusa elemanı olarak Arabistan'a gitmişti. Safahat'ında da bunu şiirleriyle anlatıyor. 1917 Aralık ayında Viyana'da olması söz konusu değil. Akif gibi bir şairin böyle bir olayı manzum hale dökmemesi zaten düşünülemezdi. İkincisi Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun özellikle topçu birliklerinin Filistin'de olduğu ve Osmanlı askerıyle bırlıkte çarpıştığı hatırlanmalı. Avusturyalı askeri ateşe J. Pomiankowski nin de anlattığı gibi Avusturya-Macaristan lmparatorluğu'nun belgedeki Katoliklerin hamisi olarak savaş sonrasına dair planları vardı. Kudus'ün düşmesine. hele hele Protestan bır ülkenın eline geçmesıne devlet politikası olarak Avustuyalıların sevinmesı söz konusu değildi. 

“Kudüs'ü alman komutanlar savaşmada teslim ettiler" “Birinci Dünya Savaşı'nda Almanlar yenildiği için biz de yenilmiş sayıldık" ifadesinin başka bır versiyonu olan bu iddia da asılsız. Bunda belki de Von Papen'ın anılarında Falkenhayn'ı Kudüs'ü boşaltmaya ikna etmeye çalışmasının ancak Falkenhayn'ın “ben Verdun'den sonra böyle bır yenilgiyi kabullenemem" demesinin de rolü olsa gerektir. Türk resmi tarihi raporları incelendiğinde Kudus'un boşaltılmasına en fazla Falkenhayn'ın karşı olduğu ortaya çıkıyor. 14 Kasım'da Enver Paşa ile görüşme yapılmış. Kudüs'ün tarihi önemi dolayısıyla gerekırse şehrin boşaltılabıleceğı gundeme gelmışti. 20. Kolordu komutanı AIı Fuat Bey (Cebesoy) ve 7. Ordu komutanı Fevzi Paşa'nın (Çakmak) Kudus'ü savunma sorumluluğunu pek almak ıstemedıklerı anlaşılıyor. Alı Fuat Bey muhtemelen yenı bır Yanya kuşatması yaşamak istemiyordu. Fahri Belen ve Hüseyin Hüsnü (Erkılet) bu gerçeğı teslim etmektedırler. Zaten Fevzi Paşa gunluğünde Kudus'ıin boşaltılma emrini kendisinin verdığini yazar. 

“Allenby Selahaddin'in mezarını tekmeledi!" 

İddia o ki General Allenby Kudüs'e girince Selahaddin Eyyubi'nin mezarına gidip sandukasını tekmelemiş. “Kalk Selahaddin. Ben geldim! demiş. Bu uydurmanın yakın zamana kadar ülkenın bazı akademisyenleri tarafından bile seslendirilmesı hayret vericidir. Britanya Hükümeti'nin Haçlı Seferi çağrışımlarının resmi olarak gündeme gelmemesi için nasıl uğraştığı ortadadır. Allenby 'nın şehrin içerisinde nasıl davranacağı en ince ayrıntısına kadar planlıydı. Çok daha önemlisi Selahaddın Eyyubi'nin mezarı Kudüs'te değil. Şam'dadır!

Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏