Sigarayı Bırakmak İçin Tüyolar...

Sigara içilmeyen ilk 8 saatte, Karbonmonoksit miktarında azalma ile beraber oksijen seviyesi normale dönüyor. diye düşünenler, sadece bu hadise bile sigarayı bıraktıracak güçlü bir nedendir. Elbette bağımlılık söz konusu olduğunda, sigaradan kurtulmak çokta kolay olmuyor. Bırakmaya karar veren kişiler bir takım yollara başvurarak bu süreci daha kolay atlatmaya çalışıyor. Üstelik sigarayı bırakmak için, kliniklerde uzman desteği, tabletler, çeşitli ilaçlar, nikotin bantları, tıbbi ya da alternatif birçok kolaylaştırıcı yöntemler bulunmakta.
İlk önce zihinde bırakılmış bağımlılıkları terk etmek çok daha kolaydır. Bırakmak için sigaranın size verdiği zararlar konusunda kendinizi ikna etmiş olmalısınız. “Bırakamıyorum” diyerek aslında bırakmanız mümkün olan sigara alışkanlığını, zihninizde büyütüyor ve aşılamaz bir mesele haline getiriyor olabilirsiniz.  Oysa kendi sağlığınızın değerini gözünüzde büyütüp sigara konusunu küçümseyerek yeni bir bakış açısı oluşturmanız gerekiyor. 
“Her ne kadar zararlarını biliyor olsak da bırakamıyoruz bir türlü” diyorsanız sigarayı zihinde itici hale getirmek için bazı tüyolardan bahsedelim.

Sigarayı Bırakmak İçin Tüyolar


1-Sigaraya karşı tiksinti uyandırın

Örneğin bir kül tablası sigarayı atmayın ve o iğrenç kokusunu, görüntüsünü çok yakından izleyin hatta onları yemek zorunda kaldığınızı hayal edin. Sonra ciğerlerinize giden dumanı düşünün. Ağzınızdan içeri girdiği andan itibaren ciğerlere doğru yaptığı yolculukta zift olarak bıraktığı izleri düşünün. Ciğerler son durak, peki ya öncesi yutak, gırtlak, dil, dişler her biri nasibini alıyor. Üstelik katlanarak. Bunları daha derinlemesine düşünün.

2-Sigara içenleri kendinizde dâhil aşağılayın

Sigara içmek 2.sınıf insan statüsünü kabullendiğiniz anlamına geliyor diye düşünebilirsiniz. Çünkü siz sağlıksız ortamlarda sağlıksız işler yapıyorsunuz. Doktora gittiğinizde bile sigara kullanıyor musunuz diye soruyorlar ve sizde “evet, maalesef bırakamadık işte” filan gibi laflar ediyorsunuz Sigara içenlere ayrılan yerlerde ki genelde mekânların en dışlanmış yerleri oluyor. Siz sigara içerek kendinize saygısızlık yapıyorsunuz. Tabi bu aşağılama duygusunu çokta abartmayın sadece bir taktik deniyorsunuz hepsi bu.

3-Maddi olarak en büyük israf olduğunu hatırlayın

Hem sağlığınıza zarar veriyor hem de üstüne para veriyorsunuz. Maddi olarak hesap yapın içmediğinizde onunla kendinize her ay hoşunuza giden bir başka şey alabileceksiniz.

4-Keyif birlikteliklerini bozun

Kahvenin yanında, çay içerken, kahvaltı sonrası, yemekten sonra, sohbet ederken diye sigarayla oluşan bu birliktelikleri aksatmaya başlayın. Örneğin kahveyi sigarasız içemediğiniz söylüyorsunuz. Oysaki sigara, kahveden alacağınız lezzeti bozuyor. Birde kahveyi gerçekten o çok sevdiğiniz tadını bozmadan içmeye karar verin ve tek başına için. Yemeklerden sonra sigara konusu ise belki de en zor olanı öyleyse onun yerine bir şey koymalısınız. Nikotin sakız, şeker ya da tatlı gibi sigara iştahını kesecek şeyler olabileceği gibi masadan kalkıp en azından bu zorlu süreci atlatana kadar bir uğraşı edinmek ve ona odaklanmak bu anları geçiştirmenizi sağlayacak.

5-Sigara özgürlüğünüzü kısıtlıyor farkında mısınız?

Bir de bu açıdan bakın. Siz sigara içerek özgür olmuyorsunuz. Ona bağımlı olarak yaşamaktansa sizi bu kadar ele geçirmesine nasıl izin verebilirsiniz ki? Gezerken, yürürken, yemek sonrası, sohbette, bir şey içerken, uğraşırken, çalışırken, üzülünce, sevinince ve buna benzer birçok durumda size keyif verdiğini ve rahatlattığını düşündüğünüz sigara olmasa sanki tüm her şey yavan kalacak gibimi geliyor? Bunu beyninize zorla siz kabul ettirdiniz. Yani tamamen bir aldatmacadır. Sadece 21 gün bunları yapmadığınızda tekrar beyniniz sigara içmeden de her şeyden keyif alabileceğinizi rahatlamak için bir şeylere ihtiyacınızın olmadığını kavrayacak. Bunun kontrolü sizin elinizdedir. Hatta sigaradan uzak kaldığınızda bir süre sonra her şeyin tadını ve kokusunu daha net duymaya başlayacaksınız.

6-Sigara içenler çocuklara kötü örnek olurlar

Başta anne ve babalar her ne kadar “çocukların yanında sigara içmiyoruz” deseler de gizli saklı içilen sigaralar çocukların gözünden kaçmaz. Özellikle parklarda ve çocuklara ayrılan her alanda açık havada olsa dahi sigara içilmemelidir ve içenler uyarılmalıdır.
“Zihnimde bitirdim ama nikotin bağımlısıyım ve içmediğimde yoksunluk belirtileriyle başa çıkamıyorum” diyorsanız bazı alternatif yollar bulunmaktadır.

7-Sigaraya Bırakmak İçin Akupunkturu Deneyin

Nikotinin vücuda alınması ile beyin tarafından salgılanan serotonin, endorfin hormonları, yoksunluk durumunda salgılanamıyor. Kulakta tespit edilmiş olan bu refleks noktalarına uygulanan akupunktur iğnelerinin, reseptörleri uyarması sonucunda, endorfinlerin salınımı başlıyor. Böylelikle kişi gerginlik, stres, boşluk hissi, dikkat eksikliği, kabızlık, iştah artışı gibi yoksunluk belirtilerini yaşamıyor. Özellikle, kritik olan ilk 3 gün bu yöntemle çok zorlanmadan atlatılabiliyor. Akupunktur, Dünya Sağlık örgütünün de onayladığı kabul görmüş en iyi yöntemlerden biridir.

8-Bitkilerle Sigaraya Veda

Bitki uzmanı ve beslenme uzmanı gibi konusunda uzman kişilerin sigarayı bırakmak için kolaylık sağladığını belirttiği bitkilerin başında karabaş otu geliyor. Prof.dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği 2 çay bardağı miktarındaki kaynatılmış suda 7 dakika kadar 1 tatlı kaşığı karabaş otunu demleyerek, her sigara içme isteğinde 1 yudum içilip biraz ağızda tutularak yutulması gerekiyor. Günlük taze olarak hazırlanmalı ve bu şekilde 3 ay devam edilmesi gerekmektedir. Bitki uzmanı Suna Dumankaya tarafından da nikotin ihtiyacını azaltmaya yönelik; 4 dilim ince, taze zencefil, 1 çay kaşığı çörek otu ile 1 çorba kaşığı  kestane balını karıştırıp her sabah yemeniz öneriliyor.

9-Sağlık Bakanlığının Sigara Bıraktırma Hizmetleri

Sağlık bakanlığına bağlı sigarayı bırakma hattı Alo 171, konusunda eğitimli uzman kadrosuyla 7/24 ulaşılabilir bir hizmet sunmaktadır. Bağımlılık düzeyine göre bir plan önererek belirli aralıklara da takip amaçlı danışanlarını arayarak kişilere destek olunmaktadır. Ayrıca tel hattı en kolay ulaşılabilir yöntem olmakla beraber dileyenler en yakın sigarayı bırakmak konulu polikliniklerine de başvurabiliyorlar. Tüm detaylı bilgilerin bulunduğu İnternet sitesi, alo171.saglik.gov.tr adresini ziyaret ederek iyi bir başlangıç yapmak mümkün.
Günümüz insanları, sağlıkta altın çağını yakalamak istiyor. Daha uzun ve kaliteli yaşamın peşinden adeta koşarcasına araştırmalar yapılıp birçok öneri ve uygulamalar gündemde iken hala sigara içmek konusunda ısrarcı olmamak gerekiyor. Sigarayı bırakabilirsiniz. Tüm kontrol sizdedir unutmayın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏