Kimyasal silah

Kasabanın 16.000 sakininin birçoğu ya yataktaydı ya da işe gitmeye hazırlanıyordu ki, sabah 6:30'da bombanın düştüğü fırının ve tahıl ambarlarının civarından süt beyazı bir sis yayılmaya başladı. Bölgeye ilk varanlar evlerde ve yerlerde yatan bedenleri gördüler. Hiçbirinde bir darbe izi yoktu. Bazılarının dudakları morarmıştı ve aralarında hâlâ kasılanlar vardı. Kimi insanların ağzından burnundan köpük geliyordu. Neredeyse hepsinin gözbebekleri küçülerek nokta gibi olmuştu. 

Stefan Mogl bu saldırı haberi bilgisayar ekranına düşünce korkunç bir deja vu hissine kapıldı. İsviçre'nin önde gelen ulusal savunma laboratuvarındaki ofisinde oturan analitik kimyacı, o bahar sabahı Suriye’den gelen fotoğraflan çok yakından tanıyordu. Dört yıl önce Şam'ın Guta adlı semtinden gelen benzer görüntüleri saatler boyu izlemiş ve Alman Der Spiegel dergisine saldırının kurbanlarının büyük olasılıkla yasaklanmış bir sinir gazına maruz kaldığını belirlemede yardımcı olmuştu. Mogl, Han Şeyhun'da da benzer bir silahın kullanıldığından kaygılanıyordu. Çok geçmeden Birleşmiş Milletlere ait bir soruşturma ekibi,saldırıda sarin gazı kullanıldığını doğrulayacaktı.

 ÖLÜM AJANLARI…: Kimyasal silahların dört ana kategorisi var ve her biri ayrı bir hayati bücut işlevini hedef alıyor.

*KABARCIKLAR
Klor, kükürt ve arsenik içeren gazlar, değdikleri her uzvu yakıyor. 1. Dünya Savaşı'nda cephede kullanılan bu maddelerin molekülleri hücrelerdeki DNA'ya bağlanıyor. Buna boğazdaki ve akciğerlerdeki mukoz membran dahil. Bu da sıvı birikmesini ve ölümcül enfeksiyonu beraberinde getiriyor.

*KAN
Insanın oksijene gereksinimi vardır ve siyanür bazlı ajanlar vücudun oksijen kullanma becerisini sekteye uğratıyor. Bu bileşikler mitokondriyel zehirler. Hücrelerin, hücresel solunum sırasında oksijene elektron vermelerini engelliyorlar ve kurbanlar damarları açık kırmızı kanla dolu halde ölüyor.

*BOĞULMA
Fosgen gibi gazlar içe çekildiğinde burun, boğaz ve akciğerlerin içini kaplayan mukoz dokuları tahriş edip aşındırarak solunumu kesintiye uğratıyor. Havadan ağır olan fosgen bulutu yere yakın duruyor ve kokusunun neye benzediğini öğrenecek kadar şanssız herkesi öldürüyor: taze kesilmis saman.

*SİNİR
Sorin gibi ajanlar sinir sistemini hedef alıyor. Bunlar bir nörotransmiter olan asetilkolinin birikmesine neden olarak kasları felç ediyor. Böylece akciğerlerin şişmesini, kalbin atmasını önlüyor. Bu gazların bazıları yüksek yoğunluktaysa insanı bir iki dakikada öldürebiliyor. 

~Popular Science(Kasım2018)

Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏