Aritmetik nedir, neden gereklidir ?

Bugün hiç polinom denklemi çözdünüz mü? Bir kürenin hacmini en son ne zaman hesapladınız? Yoksa liseden beri hiç türev almadınız mı? Evet matematikçi olmayan ya da direk matematik ile ilgili bir işte çalışmayan birinin, bu tür işlemleri gündelik yaşantısında yapmasına gerek yoktur. Ancak muhtemel para ile işlem yapmış, belki yayınlanan son istatistiklerden birine göz atmış ya da ay sonunu nasıl getireceğinizi hesaplamak için bütçenizi kontrol etmişsinizdir. Bu kullandığınız beceriler de matematiktir. Ancak bu beceriler yukarıda adını saydıklarımızdan biraz daha farklıdır. Bir kişi ben matematik yapamıyorum dediğin de bunları değil ileri matematik konularını kast eder. Aslında tam da bu noktada yaşanılan bir kavram karmaşasını ele almak gerekiyor. Bir çoğumuz matematik ve aritmetik terimlerini birbirine karıştırıyoruz.

Aritmetik Nedir?

Aritmetik genellikle matematiğin eşanlamlısı olarak bilinir. Ancak aritmetik ve matematik arasında bir fark vardır. Genel olarak, aritmetik sayıların kendisiyle ilgilenen matematiktir, oysa matematik daha çok sayı teorileriyle ilgilidir. Bir kişi matematik öğrenmeye başladığında, aritmetik ile işe başlayacak ve ardından daha ileri matematiğe doğru devam edecektir. Aritmetik, sayıların kendisiyle çalışır. Buna sayma, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme dahildir. Ayrıca kesirler, pozitif ve negatif sayılar, işlem sırası, sıralama, yüzdeler, istatistik ve daha fazlasını içerir. Matematik ise cebir, geometri, trigonometri gibi daha gelişmiş problemleri içerir. Bu konularda temelde aritmetik bilgisine dayalıdır ancak sayıların nasıl çalıştığı ile ilgilidir, sayılar ile ilgili teorileri çözmek için gerekli araçlardır. Bir kişi aritmetikte ustalaşmadan bu teorileri anlayamayacak, anlasa bile problemlerin çözümünde uygulayamayacaktır.

Aritmetik Bilmek Neden Gereklidir?

Aritmetik bilmek kimi kişilere gereksiz ve eski moda gibi gelebilir. Sonuçta bahsettiğimiz şeyler hesap yapmakla ilgilidir. Cebimizde taşıdığımız telefonun hesap makinesi kısmı da bunu yapabilir. Ancak, basit hesaplamalar genellikle bir hesap makinesinin yardımı olmadan çok daha hızlı yapılabilir. Sokak röportajlarında sorulan basit çıkarma sorularına verilen garip cevaplar aslında matematik bilmemiz ile değil aritmetik bilmememiz ile ilgilidir. Aritmetiği iyi bir biçimde bilmemiz hepimiz için gereklidir. Aynı zamanda beyni zinde tutar. Kendi yerleşik “bilgisayarımızı” kullanmak kesinlikle bir elektronik cihazı bu işe dahil etmekten daha keyiflidir. Ancak en önemlisi, aritmetik bize, herkesin öğrenmesi ve matematiksel düşünme ve problem çözme stratejileri geliştirmesi için erişilebilir bir oyun alanı sunar. Bu da aslında günlük yaşamlarımızda kararlar almak için tahmininizden daha çok yardımcı olabilir. Aritmetiğin temelini elle işlem yapacak kadar kavradıktan sonra hesap makinesi kullanmak bize zamandan tasarruf sağlayabilir. Ancak koltuk değneği kullanarak yürümeyi öğrenmek nasıl mümkün değilse, sırf hesap makinesi veya bilgisayarlara dayanan bir çalışma biçimi ile sayılar konusunda yeterince sağlıklı düşünmek mümkün olmayacaktır.

Kaynak:

https://www.matematiksel.org/aritmetik-candir/

Yorumlar

Popüler Yayınlar

DEMLEN RAKI

GİZEMLİ KELİME.!!

OĞUZLAR..BOZOKLAR..ÜÇOKLAR..OĞUZ YABGULUĞU.

Oruc Nedir ve kökeni nereden gelir...Turan Dursun

SINAV SORUSU..

Saint Benoit tarihi

Amerikan Siyasi Partileri

Paradigma nedir?

İslamiyetten önce Arap yarımadası..!!!‏